Ce se întâmplă cu deșeurile colectate selectiv în pubelele galbene, albastre și verzi?

 

Fractie umeda/uscataAcest mit al inutilității colectării selective a deșeurilor a fost și este încă propagat în România tocmai de cei mai ecologiști dintre noi. Motivul? Lipsa de comunicare a firmei de salubritate și lipsa de timp pentru o imformare în detaliu. Ei bine noi am vorbit cu cei de la salubritate și am fost la mai multe gropi de gunoi din Cluj-Napoca, Oradea și Piatra Neamț și vă vom împărtăși descoperirile:

Deșeurile sunt împărțite în două categorii de către firma de colectre selectivă:

  • Fracție umedă
  • Fracție uscată
  1. Fracția umedă – se referă la deșeurile colectate la grămadă, care au fost contaminate cu resturi de mâncare, apă, sucuri etc. Iar de la acestea putem să ne luăm la revedere deoarece vor ajunge în groapa de gunoi unde vor produce gaz metan cu un efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon.
  2. Fracția uscată – face referire la deșeurile colectate selectiv în pubelele de culoare galbenă, albastră, verde. Aceste deșeuri ..DA… vor fi colectate de aceiași mașină deoarece:

– cantitățile sunt extrem de mici (pentru că iar noi nu colectăm selectiv), astfel se protejează mediul consumându-se mai puțin combustibil

– firma de salubritate nu le poate cere încă oamenilor să separe deșeurile pe toate subcategoriile diverselor tipuri de plastic, hârtie și sticlă, așa cum sunt necesare în vederea refolosirii

– nu toți cetățenii aruncă în fiecare tomberon doar ceea ce scrie pe el că ar trebui să conțină

Cu toate aceste DEȘEURILE COLECTATE SELECTIV (fracția uscată) mai au o viață după colectare ajungând întâi la o stație de sortare fie rudimentară gen Pata Rât (Cluj-Napoca) și groapa de gunoi Piatra Neamț fie specializată vezi RER Oradea iar apoi  la firme care prelucrează fiecare tip de deșeu în parte.

Concluzia: Merită să colectăm selectiv și facem o diferență la nivel macro doar să începem cu pași mici, realizabili gen  luarea unui coș de gunoi suplimentar. Astfel nu ne vom  simți frustrați că selectăm prea în detaliu gunoiul iar acesta este luat împreună. Într-un singur recipient putem aduna fracția uscată: hârtia, plasticul, metalul și sticla (bineînțeles necontaminate cu mâncare) și depunem acest amestec la una din pubelele colorate.

cutiile de pizza folosite nu se reciclează

Ce tip de hârtie NU se poate recicla

Cei mai mulți dintre noi știm deja că deșeurile din hârtie se pot recicla, și dacă avem containere separate, chiar o facem. Dar din păcate nu toată hârtia se poate recicla. Află acum care sunt cele 6 tipuri de deșeuri din hârtie care nu se pot recicla:

1. hârtia/cartonul care a intrat în contact cu alimente sau băuturi. Aici intră pungile de hârtie în care îți cumperi patiseria, cutiile de pizza, cutiile din hârtie dură de la fast food-uri și paharele de hârtie utilizate.

De ce nu se poate recicla? Deoarece hârtia este contaminată cu ulei, iar uleiul distruge mixtura de celuloză cu apă din care se face hârtia reciclată. În cazul paharelor de hârtie, acestea au o peliculă de plastic care poate înfunda mecanismul de reciclare.

Ce putem face cu aceste deșeuri? Le aruncăm la coșul de gunoi menajer.

2. hârtia care a intrat în contact cu diversele fluide umane sau cu care ne ștergem mâinile. Aici intră șervețelele cu care îți ștergi nasul, le folosești la toaletă, dar și acele prosoape de hârtie pe care le utilizezi după ce te-ai spălat pe mâini.

De ce nu se poate recicla? Este practic imposibil să se scoată reziduurile organice din hârtia aceasta, și contaminează întreaga hârtie de reciclat. Șervețelele de șters pe mâini sunt ude, iar hârtia udă nu se poate recicla.

Ce putem face cu aceste deșeuri? Le aruncăm la coșul de gunoi menajer.

3. Cutiile de lapte sau suc de tip Tetra Pack.

De ce? De fapt acestea se pot recicla, dar la plastic. Asta din cauză că pe interior au o peliculă de plastic care impermeabilizează cutia.

Ce putem face cu aceste deșeuri? Le golim bine, le comprimăm, le scoatem dopul și le aruncăm în containerul de plastic.

4. Cărțile (cele cu copertă dură, cu pagini încleiate)

De ce nu? Din cauza cotoarelor în care sunt lipite colile. Majoritatea fabricilor de reciclare nu pot procesa cărți.

Ce pot face cu ele? Încearcă să le donezi unui anticariat sau unei librării.

5. Hârtia plastifiată sau cerată. Aici intră acele hârtii, plicuri sau ambalaje de carton care au un film protector de plastic care protejează conținutul de umezeala externă.

De ce nu? Plasticul înfundă linia de procesare a hârtiei și nu poate fi procesat cu succes. Ceara la fel poate înfunda mecanismul.

Ce putem face cu ele? Vă rugăm să le aruncați la coșul de gunoi menajer.

6. Etichetele de hârtie. Aici intră etichetele sau stickerele care sunt din hârtie și au o parte adezivă.

De ce nu? În procesare, aceste produse se lipesc laolaltă și pot bloca sistemul de reciclare.

Ce putem face cu ele? Vă rugăm să le aruncați la coșul de gunoi menajer.

Totuși, există câteva obiecte care probabil că nu știați că se pot recicla, dar este posibil:

revistele care conțin capse (capsele se scot în procesul de sortare sau în cel de centrifugare)

plicurile sau cutiile de carton cu fantă de plastic

revistele glossy

ziarele

Dacă aveți întrebări în legătură cu alte deșeuri (de hârtie și nu numai) ne puteți întreba mai jos!