Acest mit al inutilității colectării selective a deșeurilor a fost și este încă propagat în România tocmai de cei mai ecologiști dintre noi. Motivul? Lipsa de comunicare a firmei de salubritate și lipsa de timp pentru o imformare în detaliu. Ei bine noi am vorbit cu cei de la salubritate și am fost la mai multe gropi de gunoi din Cluj-Napoca, Oradea și Piatra Neamț și vă vom împărtăși descoperirile:
Deșeurile sunt împărțite în două categorii de către firma de colectre selectivă:
- Fracție umedă
- Fracție uscată
- Fracția umedă – se referă la deșeurile colectate la grămadă, care au fost contaminate cu resturi de mâncare, apă, sucuri etc. Iar de la acestea putem să ne luăm la revedere deoarece vor ajunge în groapa de gunoi unde vor produce gaz metan cu un efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon.
- Fracția uscată – face referire la deșeurile colectate selectiv în pubelele de culoare galbenă, albastră, verde. Aceste deșeuri ..DA… vor fi colectate de aceiași mașină deoarece:
– cantitățile sunt extrem de mici (pentru că iar noi nu colectăm selectiv), astfel se protejează mediul consumându-se mai puțin combustibil
– firma de salubritate nu le poate cere încă oamenilor să separe deșeurile pe toate subcategoriile diverselor tipuri de plastic, hârtie și sticlă, așa cum sunt necesare în vederea refolosirii
– nu toți cetățenii aruncă în fiecare tomberon doar ceea ce scrie pe el că ar trebui să conțină
Cu toate aceste DEȘEURILE COLECTATE SELECTIV (fracția uscată) mai au o viață după colectare ajungând întâi la o stație de sortare fie rudimentară gen Pata Rât (Cluj-Napoca) și groapa de gunoi Piatra Neamț fie specializată vezi RER Oradea iar apoi la firme care prelucrează fiecare tip de deșeu în parte.
Concluzia: Merită să colectăm selectiv și facem o diferență la nivel macro doar să începem cu pași mici, realizabili gen luarea unui coș de gunoi suplimentar. Astfel nu ne vom simți frustrați că selectăm prea în detaliu gunoiul iar acesta este luat împreună. Într-un singur recipient putem aduna fracția uscată: hârtia, plasticul, metalul și sticla (bineînțeles necontaminate cu mâncare) și depunem acest amestec la una din pubelele colorate.