Informații despre colectarea uleiului alimentar uzat

Ai auzit despre colectarea uleiului alimentar și probabil te întrebi de ce ar trebui să faci asta sau cum anume ai putea-o face, și bineînțeles ce să faci cu uleiul odată colectat. Citește în continuare pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări.

 1. De ce trebuie să colectez separat uleiul de gătit folosit?Răspunsurile sunt multiple. Pe scurt, uleiul alimentar uzat e un tip de deșeu cu nevoi speciale în reciclare, care aruncat fie în scurgere fie la gunoi provoacă daune cu efect imediat, pe termen mediu și lung.
   • Să începem cu ce ne doare, și anume scurgerile din propria locuință: dacă aruncați uleiul de gătit în chiuvetă, acesta formează o peliculă pe filtru și o grămadă de resturi care ar fi trecut prin țeavă acum se lipesc de această peliculă și în timp înfundă țeava de la chiuvetă. La toaletă acest proces durează mai mult, dar prezența uleiului tot afectează conductele și poate provoca blocaje.

  scurgere infundata ulei

  • Apoi, trebuie să conștientizați că uleiul prezent în apa din canalizare dă peste cap întregul sistem de epurare al apei. O picătură de ulei poluează aprox. 1000 de litri de apă. Frecventa de curățire și întreținere a stațiilor de epurare, pompare, țevi și a sistemului de canalizare creste de 5 ori mai mult față de ciclul normal. Aceasta duce la o creștere enormă a costurilor asupra comunităţii, ceea ce în final ne afectează pe toți.canalizare china ulei
  • Dacă apa nu este curățată, uleiul poate ajunge în râuri și lacuri unde provoacă multe daune pentru fauna și flora locală.
  • Nici aruncarea uleiului la gunoi nu este o soluție ecologică. Acesta ajunge să fie compactat cu restul deșeurilor și se infiltrează în sol, de unde este practic imposibil de curățat.
  • Ultimul argument ar fi cel legislativ, care prevede atât pentru firme cât și pentru persoane fizice ca uleiul să fie colectat selectiv.
 2. Cum colectez uleiul folosit?
  Cel mai bine e să îl strângi într-un recipient de plastic rezistent, cu gură largă, care să se închidă ermetic. Poți folosi în acest scop găletușele de smântână și iaurt, sau chiar PET-uri cu gură largă. Unele puncte de colectare dau ca premiu pentru colectare recipiente speciale pentru asta. Înainte de a colecta uleiul, lasă-l să se răcească și toarnă-l în recipient. Colectează până ajungi la cantitatea de 1 l sau mai mult.
 3. Ce pot face cu uleiul folosit, odată ce l-am colectat?
  Poți să îl predai la unul din punctele de colectare din oraș (consultă această hartă). Dacă ești interesat(ă) poți vorbi cu administratorul de bloc să faceți un contract de colectare între asociația de locatari și organizația noastră.
 4. Ce se întâmplă cu uleiul după ce este dus la punctele de colectare?
  El va fi transformat, în urma mai multor procese, în biodiesel. Legislația europeană prevede deja ca 5% din motorină să fie compusă din biodiesel, și acest procent va crește. Uleiul colectat este filtrat, combinat cu alte substanțe și în final amestecat cu motorina pentru a ajunge la pompe. Deci este bine folosit.

Dacă aveți mai multe întrebări, consultați pagina de Întrebări frecvente sau scrieți-ne pe pagina de contact. Și vă rugăm să dați mai departe această informație ca un număr cât mai mare de oameni să afle despre colectarea uleiului!