Întrebări frecvente despre uleiul de gătit uzat

Dacă vrei să știi mai multe despre uleiul alimentar folosit, aici îți găsești răspunsurile.

1. Este OK dacă colectez împreună uleiul vegetal cu cel animal? (aici mă refer la untură, unt, grăsime de pe carne etc)

Este în regulă, se poate colecta amestecat, dacă cel animal e în cantități mici. Dacă e în cantități foarte mari (sute de kg) va trebui colectat separat pentru că e nevoie de o autorizație sanitar-veterinară. Pentru cantitățile folosite în uzul zilnic însă amestecarea lor nu e o problemă.

2. În ce tip de recipient e bine sa se colecteze uleiul dacă persoana nu are un recipient specializat?
În recipiente plastic care se pot închide ermetic. Recomandăm găletușe de iaurt, smântână etc cu gura mare, sau în caz secundar în PET-uri cu gura mare.

recipient colectare ulei

3. Ce pot să fac cu recipientul după colectare?

Tipurile de recipiente pe care le-am recomandat se pot refolosi. După folosire, puteți să ștergeți interiorul cu prosoape de hârtie pentru îndepărtarea rezidurilor solide din grosul uleiului rămas, după care se clătește cu apă caldă.

4. Cum să spăl tigăile în care am prăjit pentru a nu polua?
Pasul 1: după folosire se lasă tigaia la răcit câteva minute.
Pasul 2: se toarnă încet uleiul lichid din tigaie astfel încât partea lichidă să ajungă în recipientul de colectare și partea de depuneri solide să rămână în tigaie.
Pasul 3: depunerile din tigaie se curăță/șterg cu un prosop de hârtie care va fi aruncat la coșul de gunoi.
Pasul 4: după îndepărtarea depunerilor solide se spală tigaia cu detergent vase și apă caldă și se clătește.

5. De ce nu este bine să se arunce uleiul strâns într-un recipient sigilat la gunoi? Ce se întâmplă dacă se aruncă la gunoi?
Recipientul se va sparge la un moment dat ori în autospeciala de gunoi care compactează gunoiul și se scurge pe străzi, ori la groapa de gunoi.
Dacă ajunge pe sol, uleiul de gătit formează o peliculă care izolează pământul de mediul înconjurător și omoară toate plantele și organismele din sol. Odată ajuns în pământ nu mai avem cum să-l îndepărtăm.