Mituri despre uleiul alimentar

1. Poți folosi ulei alimentar în loc de motorină.

Acest mit nu este 100% fals, dar are în el o mare parte de neadevăr. E adevărat că motorina vândută în UE are minim 5% biodiesel (maxim 50%). E adevărat și că dacă vei pune ulei de gătit în mașină aceasta va merge. Totuși, biocombustibilul nu e format doar din ulei. Biodieselul se face din ulei vegetal curățat care se amestecă cu metanol pur și din reacția chimică rezultă ca produs principal biodieselul și ca produs secundar ceara care se folosește în industria cosmetică. Uleiul simplu nu este un combustibil suficient de puternic și ați simți asta din plin în situații în care forța de tracțiune e necesară, de exemplu în pantă. Totodată, mașinile nu sunt făcute să meargă cu ulei alimentar pur deci e posibil ca acesta să producă daune în timp.

2. E OK să arunci uleiul folosit în canalizare, prin chiuvetă sau WC, sau la gunoi cu resturile solide.

Ambele soluții poluează, fie apa fie solul, și pe lângă argumentul protecției mediului, trebuie să vă gândiți la costul sistemului de alimentare cu apă și de epurare care va trebui reparat și schimbat mai des, și la lege care prevede atât pentru persoane fizice cât și juridice obligativitatea colectării selective a uleiului alimentar uzat.

3. Colectarea uleiului e un business foarte lucrativ din care ”băieții deștepți” se imbogățesc.

Adevărul este că pe piața persoanelor juridice există multă concurență, ceea ce face business-ul puțin rentabil și penetrarea pe piață dificilă. Pe piața persoanelor fizice, oamenii nu sunt educați în mare parte și procentul de colectare e așa de mic încât nici nu atinge pragul rentabilității.

4. Degeaba colectez uleiul selectiv, nu am unde să îl arunc.

Fals. În Cluj, dar și alte orașe din țară sunt puncte de colectare pentru populație. De asemenea în Cluj există posibilitatea încheierii unui contract cu asociația de proprietari pentru colectare direct din bloc. Pentru punctele de colectare vizitați această pagină. Nu în ultimul rând, în diverse orașe din țară se fac evenimente în piețe în cadrul căreia oamenii pot veni cu recipientele pentru colectare.

5. Nu se face nimic cu uleiul colectat separat, se aruncă la comun.

Fals. ONG-ul Naturas et Civitas, când e informat de o locație că a atins o anumită cantitate colectată, preia uleiul și apoi îl predă mai departe pentru prelucrare, ca apoi el să fie transformat în biodiesel.